Fremover blir det umulig å lure flertallet til å tro inflasjonen er lav, alle priser stiger nå mye over hele verden. Hvis sentralbankene kommer bakpå og venter for lenge med å heve styringsrentene  kan inflasjonen komme ut av kontroll. Verdens gjeld er nå astronomisk i historisk perspektiv,  mer enn 3 ganger BNP. Når rentene etter hvert må heves mye for å få kontroll vil mange ikke klare å betjene sin gjeld.

Inflasjonen er på vei opp. Renter kommer etter.

 

Den skjulte inflasjonen i vesten har vært stor siden 1970, den gang kunne en familie leve bra på en inntekt, i dag behøver en gjennomsnittlig familie to inntekter for å klare seg bra. De siste 20 år har vi her i Norge blitt vant med en offisiell inflasjon i området 1 til 3,5 % de fleste år, noe som har gjort det mulig å holde rentene fra sentralbanken lave. Virkelig inflasjon har vært betydelig høyere, noe de fleste merker på gradvis redusert kjøpekraft. Konsumpris indeksen er manipulert, man tar med de ting som ikke stiger og utelater saker som stiger mye i pris. Vektingen av de enkelte faktorer justeres også i samme hensikt, å få en lav offisiell inflasjon. Konsumpris indeksen inneholder forskjellige varer i forskjellige land, dette også for å få lav offisiell inflasjon.

 

Konsumprisindeksen er et redskap eliten bruker for å lure det store flertall til å godta lave lønnsoppgjør og derved gradvis synkende kjøpekraft.

Et eksempel fra USA på hvordan konsumpris indeksen manipuleres.  PCer har de siste 25 år blitt stadig raskere og fått mer kapasitet, Moores lov sier en dobling av hastighet/kapasitet cirka hver 18 måned. Prisen på en PC er ganske konstant i US $ men siden du får en PC som er dobbelt så rask annethvert år har en PC blitt vektet som halvparten så dyr som året før, en prisnedgang på 50 %. Kunden betaler ikke mindre for en PC men i indeksen har den vektet  50 % billigere. En forstår da hvorfor prisindeksen alltid er mulig å holde lav.

Offisiell inflasjonen har blitt holdt kunstig lav lenge av myndighetene men nå kommer sjokket. Vestens store grønne svindel har gjort energi dyrere i hele verden og denne inflasjonen sprer seg nå raskt i verdensøkonomien. Corona pandemien har også stor innvirkning, etter store hjelpepakker i USA, og andre land, går mange ikke tilbake i jobb, det er nå stor mangel på arbeidskraft og kraftig lønnspress for å få tak i ansatte. USA har nå en inflasjon på 8-9 % som er ventet å stige betydelig utover i 2022. Noen tror USA kan nå 15 % inflasjon i år.

Prisen på de fleste råvarer er mye opp siste år, tre og byggevarer opp 15 til 30 %. Matvarer har allerede steget mye siste år og vil stige mer de kommende år. Pris på frakt er mange doblet og påvirker  mye, lange leveringstider og varemangel gjør det mulig for leverandører å heve priser. Alt blir nå dyrere i en skala ikke sett siden 70-80 tallet.

Handelsgjødsel har  cirka dobbelt seg i pris på verdensbasis de siste 6 måneder grunnet høye priser på energi og råvarer, Kina har også bidratt ved å holde igjen på eksport av magnesium. Når prisen på en viktig innsatsfaktor i landbruket dobler seg vil mange bruke noe mindre gjødsel i 22 sesongen, dette kan fort resultere i 3-5 % nedgang i avlinger på verdensbasis i 22. Får man i tillegg noe dårlig vær i noen av de store produksjonsområder kan verden se matmangel våren 23. Da vil prisen på viktige matvarer stige mye, betalingsvilligheten for mat er “uendelig”. Mange i verden (cirka 1 milliard) bruker 25 til 50 % av inntekten på mat, disse vil da komme med krav/behov om mye høyere lønninger, denne inflasjonen vil treffe vesten, og Norge, i slutten av 23 og 24. I tillegg får vi den direkte prisøkningen på mat som kommer i slutten av 22-23. Denne dynamikken er i gang, vi kommer neppe unna mye høyere inflasjon de neste 3 år.

Renter kommer etter inflasjon som natt etter dag. Rentene i vesten og Norge blir med stor sannsynlighet mye høyere enn de fleste tror og håper i dagens Norge. Sentralbankens prognoser er nok feil, det er sikkert. Hvor høye rentene blir og eksakt når de stiger er usikkert men undertegnede vil ikke bli overrasket over en styringsrente på 5 + % i 24-25. Boligrentene blir da cirka 7%. Vi ser allerede nå at lønnskravene til våren blir høye, Norge ender opp med lønnsøkninger på 5 til 7 %, kanskje mer. Vi vil se streiker til våren, folket har nå begynt å bli sinte og forbannet over hva globalist-eliten i AP og Høyre har gjort med kraftmarkedet de siste 35 år. Dagens ekstreme priser på strøm og nettleie er resultatet av en ønsket politikk fra globalistene i Høyre og AP de siste tiår. Galskapen begynte med ny energilov i 1990 og opprettelsen av Nordpool i 1992, i disse dager betaler folket dyrt for hva globalister som ligger flate for EU og FN har utrettet.

Politiker eliten liker inflasjon, særlig “skjult inflasjon” som det store flertall ikke er klar over. Inflasjon gjør det mulig for politiker eliten å bevilge penger de ikke har, man kan bygge opp gjeld og trykke lekepenger som forsvinner gradvis med inflasjonen. Etter at US $ ble løsrevet fra gull i 1971 har vesten levet på lån, drømmer og eventyr. Når US $ ble fri fra bindingen til gull var det fritt frem for den amerikanske sentralbanken å lage penger av tynn luft. US $ har vært verdensvaluta siden midten av 1940 tallet, da britiske £ ble avløst som verdens mest brukte valuta. US $ utgjør fortsatt cirka 60 % av valutareservene i verden men er på vei ned. Det land som produserer mest varer vil gradvis få den sterkeste valuta, da det blir stigende etterspørsel etter denne valuta. Overgangen fra en verdensvaluta til en ny går i fredstid gradvis, vi er nå på vei fra US $ mot nye valutaer som  Renminbi (Kina) Yen (Japan) og Rubel (Russland) med flere. IMF har sin egen SDR som består av 5 valutaer: US $ 41,73 % , EURO 30,93 %, Renminbi 10,92 %, Yen 8,33 % og Pound Sterling 8,09 %. Verden kan få en ny fellesvaluta som SDR i elektronisk form, vi kan også få flere store valutaer fra flere store land i elektronisk form. Det land som besitter den mest brukte valuta kan øke pengemengde og gjeld ganske fritt noe USA har gjort spesielt de siste tiår, gjelden er nå over 30 billioner US $. Hele vesten har nytt godt av at USA har hatt verdensvalutaen siden andre verdenskrig, når dette endres vil vesten tape mye, vi blir plutselig langt mindre velstående.

Store lønnsøkninger og høye renter vil svekke Norges allerede dårlige økonomi, vi lever av og bruker oljepenger på en måte som gjør det stadig dyrere å bo og produsere i Norge. Staten/offentligsektor  vokser raskt, noe som ytterligere hever kostnaden ved å drive Norge.

www.EbNorge.no   Face: Et Bedre Norge.no      10/01 2022.   Per Ø. Næss.